Kogeldruk van een vouwwagen – hoe zit dat?

Deze week kregen wij een mail van Jeroen Ketelaars over de kogeldruk van zijn vouwwagen. Dit onderwerp zien wij regelmatig terugkomen. Tijd voor duidelijkheid!

Wat is kogeldruk?

Het is de maximale druk die verticaal uitgeoefend mag worden op een trekhaak. Ook wel verticale last genoemd. In deze post beschrijf ik die van een auto en die van een aanhanger/vouwwagen.

drukmeter

Verticale last van een auto

Bij een auto staat de kogeldruk vermeld op het typeplaatje van de trekhaak. Vaak staat er ‘Max. Vertical Load’. Als het te hoog is, verslechtert de wegligging. De achterkant van de auto zakt dan in. Het resultaat is minder grip aan de voorkant. Dat is niet echt veilig… Andere nadelen zijn mogelijke beschadiging van de auto als je over hobbels rijdt en een verhoogd brandstofverbruik.

Als het te laag is, kunnen vergelijkbare problemen ontstaan. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de verticale last niet te laag is, dicht bij de maximale kogeldruk komt en zeker het maximum niet overschrijdt. Dit geeft het beste rijgedrag.

Hoe zit dat bij een Campooz?

Op de dissel van de aanhanger staat 75 kg. Op het plaatje van fabriek staat echter 50 kg. Dat is verwarrend! Hieronder een uitleg.

Op de website van het Openbaar Ministerie staat: ‘Heeft u een aanhanger met een middenas, die niet zwaarder mag zijn dan 750 kilo? Hiervoor geldt een maximale kogeldruk van 50 kg’.

Het typeplaatje en de informatie van het Openbaar Ministerie komen dus overeen. Waar komt dan die 75 kg vandaan? Ondanks de verwarring is het antwoord heel simpel. Onze vouwwagens zijn technisch (de as) geschikt voor een zwaardere belasting.

Conclusie

De conclusie is dat het van onze aanhangers maximaal 50 kg is. Als de auto een maximale kogeldruk heeft van 50 kg of meer, is niets aan de hand. Stel dat de auto een maximum heeft die minder is dan 50 kg, dan geldt deze ook voor de aanhanger.

Check ook eens dit filmpje over kogeldruk.

Happy driving, happy camping!

Met dank aan Jeroen Ketelaars. Voor meer handige tips lees je onze blog.

LAATSTE BERICHTEN..

6 reacties

  1. Is de dissel ook geschikt om 2 mountainbikes op te vervoeren, bijvoorbeeld met een thule caravan superb dissel fietsendragen?

  2. Hey Joël, dankje voor je bericht. Je kan inderdaad twee mountainbikes vervoeren op onze dissel. Ik weet eerlijk gezegd niet of de fietsendrager die jij noemt geschikt is, daar hebben onze dealers meer verstand van 😉 Ik adviseer je om contact met jouw dealer op te nemen hierover. Fijne dag en tot Campooz! Groet, Floor

  3. Interessant, dit wist ik niet, maar is mijns inziens dus weer een klassiek gevalletje Nederlands regeltjes geneuzel. Wij hebben een Lazy Jack van 2021, aanhanger is technisch geschikt voor 1000kg totaal massa (alleen op papier afgewaardeerd tot 750kg). Op de dissel staat kogeldruk max 100kg. Typeplaatje vermeldt inderdaad max 50kg.
    Het trekkend voertuig, een VW Transporter, heeft ook een max kogeldruk van 100kg. Ik ga me dus niet druk maken over een kogeldruk van meer dan 50kg bij deze auto. Ja het risico bestaat dat ik in een controle val en dan wat uit te leggen heb, maar die kans is uitermate klein. Technisch kan het, waarom doet de overheid dan zo verdraaid moeilijk op dit gebied??
    Als ik het volgens de regeltjes wil spelen, kan de aanhanger vrij eenvoudig worden opgewaardeerd tot 1000kg en daarmee gaat dus ook de kogeldruk naar 100kg. Maar het probleem dat ik dan weer heb, is dat mijn vrouw hem niet mag trekken achter onze bus (1900kg ledig en 2700kg TTM), omdat de totaal toegestane massa van de combinatie dan boven de 3500kg uit komt en ze daar een B+E rijbewijs voor moet hebben, wat ik wel, maar zij niet heeft. Die 3500kg gaan we overigens nooit halen, want dan zou ik 800kg in mijn auto moeten laden en de aanhanger ook tot max moeten beladen.
    Volgen jullie het nog?

  4. Hoi Seb! Goed verhaal 🙂 Ik volg je helemaal, redenering is geen speld tussen te krijgen. Wet- en regelgeving zit soms raar in elkaar. Groet, Raoul

  5. Hoi Raoul, is dit artikel nog actueel? De link naar de website van het Openbaar Ministerie functioneert niet meer. En ik kan zo via Google ook de beperking van 50kg kogeldruk niet terugvinden. Hoor graag van je! Groet, Maud

  6. Hoi Maud! Zover wij weten, is er in de regelgeving niet zo veel veranderd. De link heb ik uit het artikel gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *