Een Campooz tenttrailer afspannen

Op regelmatige basis krijgen wij vragen over het afspannen van Lazy Jack, Fat Freddy, Sleepy Joe, La Luna of Red Ruby. In deze blog leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen en vooral waar je rekening mee moet houden. Door de tent goed af te spannen, voorkom je beschadigingen en verleng je de levensduur.

Klassieke tent of hippe tenttrailer

Een klassieke tent span je af van boven naar beneden. Dit is precies hoe de naden lopen. De spanning komt dus op de lengterichting. De kans dat het stiksel niet sterk genoeg is, is heel erg klein. Dit soort tenten kun je dus super strak opzetten.

aanhanger-slot

Onze tenttrailers Lazy Jack, Fat Freddy en Sleepy Joe (die zijn natuurlijk vreselijk hip ) hebben een vast kuipzeil. Dat betekent dat je de tent van binnen naar buiten afspant. Je start met het vastzetten van het grondzeil, daarna volgt de rest van de tent. Omdat de naden dwars liggen, komt er veel meer spanning op het stiksel te staan. Je trekt in principe twee stukken tentdoek uit elkaar.

Het logische gevolg is dat te hard afspannen kan betekenen dat de naden beschadigd raken. Een mogelijk gevolg is lekkage. De plekken waar de naald door het doek is gegaan, worden door de spanning gaatjes in de vorm van een ovaal. In het ergste geval ontstaat er een scheur.

Deur dicht en spanning eraf

Als je het grondzeil vast hebt gemaakt, ga je naar binnen. Je doet de deur dicht zodat daar niet te veel spanning op kan komen te staan. Vervolgens span je het frame uit en staat de basistent. Een algemene tip is dat als je een luifel aanritst of tussenwand van de slaapcabine vastmaakt, je ook de spanning even van het frame haalt. Als je dit in jouw achterhoofd houdt, kan er weinig misgaan.

Bij Red Ruby is dit niet het geval. Deze tenttrailer heeft namelijk geen vast kuipzeil en span je dus af van boven naar beneden.

turbo-luifel-sleepy-joe

Conclusie tenttrailer afspannen

Als er te veel spanning op de naden van Jack, Fred of Joe komt te staan, trek je de naad open. Dit kan problemen opleveren. Gelukkig is het eenvoudig te voorkomen door de tent lekker soepel af te spannen. De tent zet je dus eigenlijk alleen in de vorm. En die vorm is toch al mooi genoeg? Happy Camping!

LAATSTE BERICHTEN..

3 reacties

 1. Beste Raoul, bedankt voor deze tips. Waar ik zelf bij onze Lazy Jack tegenaan loop is dat je bij soepel afspannen vrij makkelijk waterzakken in het dak krijgt. Ook slaat/flappert het doek flink bij harde wind. Kunnen jullie eens een filmpje maken waarin jullie specifiek ingaan op de juiste manier van afspannen en hoe het er dan ongeveer uitziet?
  Hartelijke groet, Sebastian.

 2. Hi Sebastian, dank voor je vraag! Dat gaan we op de lijst zetten voor een nieuwe video. Waterzakken en flapperen wil je natuurlijk voorkomen. Goeie tip voor een video dus, thanks. 😉 Groet, Floor

 3. Wat een goede.
  Wij hebben idd afgelopen weekend flink zitten stoeien om het juist te krijgen. Een filmpje zou super zijn.

  Wij liepen er vooral tegenaan, om bij de fat freddy het grondzeil van het vaste gedeelte goed te spannen.

  Verder gewoon niet te strak spannen denken wij. Dan moet het helemaal goed komen.
  (Zeggen wij zonder regen ervaring)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *